Pečené pliecko s jablkovým chutney
Viete akým spôsobom treba piecť pliecko aby bolo šťavnaté? V tomto jednoduchom a trocha dlhšom recepte sa to dozviete!
Ingrediencie
- 2,5 kg bravčového pliecka
- soľ
- korenie
- cesnak
- tymián
- maslo
- 500ml zeleninového vývaru
- 4ks jablko
- 50ml vody
- 3čl škorice
- 3ks klinčeku
- 2čl medu
Postup

Mäso si umyjeme a deň vopred osolíme a nakoreníme. Pridáme cesnak a tymian. Cez noc ho odporúčam nechať v chladničke, aby sa dobre naležalo. Na druhý deň si dáme mäso dáme do zapekacej misy. K mäsu môžeme pridať ešte cesnak a čerstvý tymian.
Na vrch mäso položíme plátky masla a zalejeme ho vývarom. Rúru rozohrejeme na 180°C (ohrev odporúčam zdola aj zhora) mäso pečieme 45 minút. Mäso neprikrývame , nechceme ho dusiť ale piecť! Po 45 minútach skontrolujeme či máme ešte pri mäse vývar ,ak nie tak ho opäť podlejeme a na vrch mäso položíme plátky masla. Pečieme 20 minút. Po upečení si dáme rúru na 200 °C a ohrev už len zhora. Poslednýkrát položíme na vrch plátky masla a pečieme 20 minút. Mäso vytiahneme z rúry aby sa nám úplne nevysušilo.
Mäso podávame s zemiakovou kašou. Jablká si ošúpeme a zbavíme ich jadrovníka. Nakrájame na menšie kocky a dáme do hrnca. Podlejeme ich vodou sa dusíme pokiaľ sa nám nevyparí voda. Po udusení pridáme med a necháme skaramelizovať. Nakoniec pridáme škoricu a klinčeky, povaríme asi 10 minút aby sa nám všetky chute prepojili