Tartaletky
I keď nie veľmi typický vianočný koláč, odporúčame ho pripraviť pretože Vám krásne ozdobí vianočný stôl a bude veľmi žiadaný.
- 220g hladkej múky
- 30g kakaa
- 60g práškového cukru
- 100g masla
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 80g cukru
- 150ml smotany na šľahanie
- soľ
- 20g masla
- 200g horkej čokolády
Krém z bielej čokolády
- 200g bielej čokolády
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 200ml smotany na šľahanie
- 20g maslo
Cesto:

Na začiatku Vám chcem povedať, že suroviny na cesto si pripravte v dvojitom množstve okrem kakaa. Pretože pôjdeme robiť biely aj tmavý košíček. Na tmavý košíček zmiešame všetky suroviny. Odporúčam vymiešať ručne. Hladké cesto zabalíme do fólie a dáme na 30minút do chladničky. Biele košíčky vymiesime tak isto ale bez kakaa. Zabalíme tiež do fólie a na 30 minút dáme do chladničky.
Schladené cesto rozdelíme na 25častí. Malo by nám teda vzniknúť teda 50 keďže robíme tmavé aj biele. Formičky nie je potrebné vysypať ani vymastiť, pretože cesto máme dostatočne mastné vďaka maslu. Formičky vyplníme a dáme piecť na 175°C približne 15minút. Tartaletky by po dopečení mali vybehnúť bez problémov z formičky
Biely krém
Smotanu dáme zovrieť na malom ohni, odstavíme ju a nalámeme do nej čokoládu. Následne pridáme maslo a vanilkový extrakt. Celú masu pomaly miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Vznikne nám lesklý krém, ktorý plníme do čiernych tartaletiek. Naplnené košíčky dáme aspoň na pól hodiny a nazdobíme tým čím máme radi.
Karamelovo-čokoládový krém

Cukor skaremelizujeme s maslom potom pridáme smotanu na šľahanie a necháme celú zmes prevrieť. Do prevretej zmesi dáme nalámanú čokoládu, ktorá sa nám tam roztopí a vznikne nám akoby ganache. Miešame pokiaľ nám nevznikne hladký krém. Plníme do bielych tartaletiek a dáme opäť na 2 hodiny do chladničky a potom zdobíme.