Špenátové cupcakes
16.03.2022
Keďže cítiť už prichádzajúcu jar aj my sme si pre Vás pripravili prvý jarný recept- špenátové cupcakes. Vzhľadom pripomínajú rastúci mach no ich vznikajúca chuť Vás určite prekvapí.
12 porcií 35minút
Cesto
- 400g špenát čerstvý
- 3ks vajcia
- 170ml olej olivový
- 150g cukor kryštálový
- 310g hladká múka- špeciál
- 1 balenie prášku do pečiva
Krém
- 250g mascarpone
- 250ml smotana na šľahanie (ideálne 36%tuku)
- 10g práškový cukor
- 10g kakao
Postup
- Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtka spolu s cukrom vymiešame na hustú penu. Pomaly budeme primiešavať olej.
- Špenát umyjeme, osušíme a poriadne ponorným mixérom pomixujeme na kašu. Túto zmes primiešame k vajíčkovej zmesi.
- Múku spolu s kypriacim prášok preosejeme a už len ručne zľahka primiešame. Bielka spolu so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu a vmiešame k cestu.
- Pripravené cesto naplníme do formy na cupcakes alebo košíčkou a pečieme v predohriatej rúre na 170st. cca 25minút. Treba si cesto sledovať pretože každá rúra pečie inak.
Medzitým ako nám chladnú upečené cupcakes tak si pripravíme krém.
- Mascarpone zmiešame spolu s dobre vychladenou šľahačkou na hustý a nadýchaný krém. Do tohto krému následne preosejeme cukor spolu s kakaom a a dobre vmiešame.
- Vrch cupcaku odrežeme aby nebol guľatý ale rovný. Toto cesto si odložíme, pretože ho budeme neskôr potrebovať. Do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou si dáme krém, ktorý následne prenesieme na cupcake.
- Zvyšky cesta si pomocou mixéru alebo vidličky rozmixujeme/roztlačíme na menšie kúsky a obalíme ním vrch cupcaku. Na vrch si dáme ľubovoľné ovocie alebo zdobenie, my odporúčame višne, maliny alebo iné drobné ovocie.
Náš tip: Pomocou cukrárskeho vrecka a dlhej špičky odporúčame do vnútra cupcaku dať kyslejší džem (napr. marhuľový/ríbezľový) touto vložkou podporíte chuť sladkého krému a vaši hostia budú zároveň prekvapení. :)