Perníkový cheesecake
Perník jednoznačne patrí k Vianociam a stále sa nám s nimi spája. Preto sme sa ho rozhodli zakomponovať do cheesecaku a vznikol nám výborný vianočný koláč.
- 200g sušienky
- 120g masla
- 500g tvarohu
- 5Pl medu
- 3 vajíčka
- 1čl perníkového korenia
- 2čl škorice
- 100g horkej čokolády
- 1Pl rumu
- 90ml smotany na šľahanie

Postup

Sušienky si rozdrvíme v mixéri alebo ručne. Pridáme maslo izbovej teploty a vymiešame trochu sypké cesto. Do tortovej formy(priemer 22cm) alebo do muffinovej formy ,ako sme spravili my, si vyplníme dno a dáme piecť na 170 asi 15minút.
Medzitým si vymiešame krém. Tvaroh, med, škoricu, žĺtky a perníkové korenie vymiešame. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý ručne primiešame do tvarohovej zmesi. Túto zmes vylejeme na korpus a dáme piecť na 170 cca 45-50minút. Vrch by mal byť dopečený no stred by sa mal ešte trocha hýbať. Necháme úplne vychladnúť.
Ked máme koláč vychladnutý pripravíme si ganache. Do misky si dáme čokoládu a zalejeme vriacou smotanou. Necháme trocha roztopiť a potom premiešame a pridáme rum. Nalejeme na vrch cheesecaku. Vrch môžeme odzdobiť nastrúhaným perníkom alebo ozdobami na koláče.