Medovníky
13.12.2020
Medovníky jednoznačne patria k Vianociam. My vám prinášame recept mäkkých medovníkov hneď po upečení. Medovníčky si môžete ľubovoľne ozdobiť, vďaka snehovej poleve.
Ingrediencie na cesto
- 160g med
- 160g kryštálový cukor
- 120g maslo
- 500g hladká múka
- 1čl sódy bikarbóny
- 1čl škorica
- 2 ks vajcia
- 100ml mlieko
- 1 žĺtok
Ingrediencie na polevu
- 280g práškový cukor
- 2 bielky
- štipka soli
- trocha citrónovej kôry
Postup


Maslo, med a cukor si dáme roztopiť. Medzitým si do misky preosejem múku, škoricu a sódu bikarbónu. Roztopenú zmes vlejeme do sypkej zmesi , pridáme 2 vajcia a zmiešame. Vypracujeme hladké cesto ktoré si zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na hodinku do chladničky. Ak nechceme robiť hneď medovníky , cesto môžeme nechať v chladničke aj týždeň.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pečieme na 170°C asi 10-12minút. Počas pečenia si zmiešame mlieko a žĺtok.Medovníky po vybratí potrieme mliekom ešte keď sú teplé. Týmto sa nám medovníky budú krásne lesknúť.
Cukor na polevu si aspoň3x preosejeme. Bielky šľaháme a keď už sú skoro tuhé, začneme primiešavať cukor a kôru. Miešame pokiaľ pena nie je celkom tuhá a je v nej roztopený cukor. Sneh si dáme do cukrárenského sáčiku a zdobíme.