Medové rezy s orechovou grilážou
22.11.2021
Vynikajúci vianočný koláčik, plný orechov, ktorého chuť je nezameniteľná
Pláty
- 500g hladká múka extra špeciál
- 200g práškový cukor
- 2ks vajcia
- 2PL med
- 2KL sóda bicarbona
- 2PL mlieka
- 200g maslo
Orechová zmes
- 300g nasekaných vlašských orechov
- 80g práškový cukor
- 120g maslo
- 3PL med
Plnka
- 300ml mlieko
- 1,5PL hladká múka
- 1,5PL zlatý klas
- 100g kryštálový cukor
- 250g maslo
- 100ml rum

Postup
- Do misky preosejeme múku a cukor. Pridáme zmäknuté maslo, tekutý med, rozšľahané vajcia, sódu bikarbonu zmiešanú v mlieku a vypracujeme hladké cesto.
- Rozdelíme ho na polovicu a rozvaľkáme na plát na plechu. Rozmer plechu je 30x40cm
Orechová griláž
- Maslo, med a cukor necháme rozpustiť v panvici. Keď už máme maslo s cukrom trochu skaramelizované pridáme orechy a poriadne premiešame.
- Túto zmes rozotrieme ešte teplú na jeden plát a dáme piecť na 180st. približne 15minút.
Krém/Plnka
- 200 ml mlieka spolu dáme zovrieť. Do zvyšného mlieka primiešame múku, zlatý klas a cukor. Uvaríme si hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť
- Maslo rozotrieme a po častiach primiešavame kašu. Vyšľaháme na hladký krém
- Spodný plát pokvapkáme rumom, natrieme plnkov a priložíme plát s grilážou. Necháme v chlade 1 deň, pokým nám rezy pekne nezmaknuú.
Náš tip! : Vrch kaše pospyme práškovým cukrom a prikryjeme fóliou aby sa nám nespravila počas chladnutia koža navrchu.
