Makový závin
11.11.2020

Rýchly "makovník" ako od babičky. Pred Vianocami alebo na Vianoce si v našej rodine zvykneme piecť klasické recepty našich starých mám. A preto sme vám dnes chceli ukázať recept na tento makovník. Cesto sa trocha líši od klasickej prípravy kysnutého cesta, no tento krok vám pomôže k ideálnemu cestu.
Suroviny na cesto
- 500g polohrubá múka
- 42g droždie
- 300ml vlažné mlieko
- 2Pl cukor
- 3 vajcia
- 80ml oleja
- ½čl soli
Suroviny na plnku
- 300g mak
- 300g mletý cukor
- 400ml mlieko

Postup
- Do vlažného mlieka sme si dali cukor a droždie. Mlieko by sme nemali mať príliš horúce. Kvások necháme napučať aspoň 10 minút. Do misky si preosejeme múku a pridáme soľ.
- Žĺtka a bielka si rozdelíme. Bielka odložíme do chladničky keďže tie nebudeme potrebovať do cesta. Žĺtky si vyšľaháme s cukrom a olejom do peny.
- Túto vajíčkovú zmes vlejem aj s kváskom do múky a poriadne premiešame. Hladké cesto necháme kysnúť aspoň 2 hodiny. Počas kysnutia aspoň dvakrát premiesime. Kto má domácu pekáreň, tak si môže cesto urobiť v nej.
- Medzitým si dáme zovrieť mlieko. Do vriaceho mlieka primiešame mak a cukor. Plnka by nemala byť klasicky hustá, ale trocha tekutejšia aby nebol makovník suchý. Zmes necháme vychladnúť.
- Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na dve časti. Môžete si všimnúť aké je cesto jemné a nadýchané a to vďaka vyšľahaným žĺtkom. Cesto si rozvaľkáme ,aby bolo asi ½ cm hrubé. Makovú plnku rozotrieme, tak aby bolo po celom ceste, ale zároveň ½cm od kraju.
- Z cesta spravíme roládu/závin a preložíme ho na plech, na ktorom máme papier na pečenie. Závin si potrieme zvyšným bielkom, žĺtok netreba, keďže závin bude pekne hnedý aj bez žĺtka a zároveň sa bude pekne lesknúť. Pečieme na 180°C asi 40-45 minút.
- Krájame až po vychladnutí a vrch môžeme posypať cukrom.