Jahodové cupcakes
17.04.2021
Kombinácia čokolády, mascarpone a jahôd, poznáte niečo lepšie. Na prípravu veľmi jednoduchý dezert je určený skutočným gurmánom, ktorí ocenia čerstvosť jahôd a lahodnú chuť kvalitnej čokolády.
Cesto
- 100g horká čokoláda
- 170g maslo
- 150g práškového cukru
- 4 vajcia
- 90g hladkej múky
- 30g kakaa
- 6g kypriaceho prášku
- štipka soli
Krém
- 250g mascarpone
- 100g jemného tvarohu
- 25ml smotany na šľahanie
- 100g čerstvých jahôd
- 75g práškového cukru
Postup
Náš tip: Pred prípravou cupcakes si vytiahneme suroviny aby mali izbovú teplotu.

- Maslo s čokoládou si rozpustíme vo vodnom kúpeli, do zmesi pridáme cukor a necháme vychladnúť aby mala izbovú teplotu.
- V samostatnej miske si zmiešame všetky sypké ingrediencie a preosejeme ich. Preosievanie je veľmi dôležité hlavne aby sme v ceste nemali hrudky ale aj preto aby bolo cesto krásne nadýchané.

- Vychladnutú zmes niekoľko minút prešľahávame. Pri nižších otáčkach pridáme do čokoládovej zmesi po jednom vajci. Každé vajce necháme úplne zašľahať do zmesi. Náš tip: Vajcia by nemali byť studené aby čokoládová zmes nezažila šok.
- Po zapracovaní všetkých vajíčok pridáme do cesta aj preosiatu sypkú zmes a opäť zapracujeme do jednoliateho cesta.
- Hotovím cestom plníme košíčky alebo formu a pečieme približne 30-35 minút na 155°C.

- Príprava krému je veľmi jednoduchá. Mascarpone, tvaroh, šľahačku a cukor si vymiešame. Čerstvé jahody si pomixujeme a primiešame ku krému.
- Takto pripravený krém si preložíme do cukrárenského vrecka a zdobíme vychladnuté cupcakes.
Zopár rád navyše: Cupcakes pečieme radšej dlhšie na nižšej teplote aby sme ich mali pekne vypuklé, no zároveň rovné. Ovocie môžeme nahradiť akýmkoľvek, ktoré máte doma alebo obľubujete. (napr. maliny, čučoriedky, mango,..) V tomto recepte odporúčame použiť skôr čerstvé ovocie ako mrazené aby vynikla lepšie chuť.