Halloween donuts
Krásne nadýchané, pekne voňavé a veľmi sladké. Presne takéto sú naše donuty. A keďže bude halloween, rozhodli sme sa ich aj tematicky ozdobiť.
Cesto
- 250ml vlažného mlieka
- 4ks žĺtky
- 3Pl kryštálového cukru
- 30g masla
- 25ml rumu
- 500g hladkej múky
- 21g droždia
- štipka soli
Poleva
- 90g práškový cukor
- 1čl vanilkového extraktu
- 3Pl mlieka
- ľubovoľné farbivo
- posýpky na vrch
Postup

Do vlažného mlieka dáme polovicu cukru a droždie. Kvások necháme aspoň 5 minút nakysnúť.
Do druhej misky si preosejeme múku a primiešame všetky ostatné ingrediencie, spolu aj s kváskom. Poriadne vymiesime- cesto by malo byť hladké a nemalo by sa lepiť. V teple necháme kysnúť hodinu a potom cesto opäť premiesime a necháme hodinu kysnúť.

Vykysnuté cesto zľahka rozvaľkáme (hrúbka cca 5mm) a vykrajujeme väčším pohárom kruh a do stredu malé koliesko. Necháme ešte v teple podkysnúť. Tuk (či masť alebo olej- to je na vás) rozohrejeme na 75stupňov. Pre donuty to je ideálna teplota aby nám povrch nezhorel a stred nezostal surový.
Poleva na donuty je veľmi jednoduchá. Všetky ingrediencie okrem farbiva zmiešame a vznikne nám tuhá a hladká poleva- treba poriadne rozmiešať aby neboli hrudky. Potom po kvapkách primiešame farbivo. Vôbec sa nebojte tej hustoty. Poleva by mala byť hustejšia aby nestekala z donutov.
Vychladnuté donuty si namočíme do polevy a vrch ozdobíme ľubovoľne. My sme si vybrali jednoduchú posýpku ale fantázií sa medze nekladú.
Náš tip: Ak nechcete používať cukrovú polevu kľudne môžete použiť čokoládovú ganache a to pomer 1:2 (smotana: čokoláda) aby bola opäť hustejšia.