Domáce croissanty
03.03.2021
Domáce croissanty sú veľkou výzvou. Ale podľa nás sa ich netreba báť! Recept je ideálny robiť ak máte viacej času, pretože príprava je trocha zdĺhavá. No výsledok stojí za to!
Ingrediencie
- 450g hladkej múky
- 2,5Pl kryštálového cukru
- 1čl soľ
- 1 vanilkový cukor
- 2čl prášok do pečiva
- 30g droždie
- 220ml mlieko
- 2 žĺtky
- 250g masla
Postup

- Mlieko s cukrom zohrejeme aby bolo vlažné, pridáme droždie a necháme napučať.
- Do misky si preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ, vanilku, žĺtky a kvások.
- Vymiešame hladké cesto a necháme nakysnúť aspoň 2 hodiny. Počas kysnutia aspoň raz premiešame aby nám cesto neprekyslo.
- Maslo si vytiahneme a necháme 5minút postáť. Potom si ho nakrájame na plátky a položíme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme do štvorca.
- Nakysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca a na vrch položíme maslo a preložíme na polovicu a rozvaľkáme.
- Cesto zložíme 4x ako knihu, takto preložené cesto zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
- Potom cesto rozvaľkáme v smere spoja a zložíme 3x ako knihu a opäť necháme podkysnúť.
- Prekladanie zopakujeme ešte 2x. Je to povinné aby sa cesto krásne listovalo.
- Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na 1cm hrubé, prekrojíme na polovicu a z každej polovice by nám malo vyjsť 6 trojuholníkom.
- Trojuholníky stočíme (zdola-hore). Preložíme na plech a necháme kysnúť ešte aspoň hodinu. Pred pečením potrieme vajcom.
- Rúru predhrejeme na 200°C a pečieme cca 12 minút, treba to sledovať.
- Croissanty podávame na sladko ako raňajky alebo plnené na slano kľudne ako brunch.
Náš tip: Ak chcete naplniť croissanty džemom alebo orieškovým krémom tak použite cukrárenské vrecko s hladkou špičkou. Vrecko naplňte a vpichnite presne do stredu a nešetrite aby croissant nebol suchý! Ak chcete croissanty podávať čerstvé a teplé ráno, pokojne ich nechte počas noci v chladničke a ráno si ich upečte.