Citrónové tartaletky
29.08.2021
Dnes sme si pre Vás pripravili dokonalé spojenie krehkého cesta a úžasného krému-lemon curd. Jednoduchý recept, ktorý určite stojí za vyskúšanie!
Cesto
- 250g hladkej múky
- 150g práškový cukor
- 2ks žĺtok
- 150g zmäknuté maslo
- Kôra z citronu
Lemon curd
- 3 vajcia
- 1 žĺtok
- 170g kryštálového cukru
- šťava z 3 citrónov
- 110g masla
Bielkova pena
- 3ks bielok
- 120g kryštálového cukru
Postup-cesto
- Všetky ingrediencie zmiešame spolu na tuhé cesto. Zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 20 minút.
- Oddýchnuté cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho kruhy, ktorým naplníme formičky. My sme použili väčšie formičky a vyšlo nám 10ks.
- Pred pečením spravíme (na spod) vidličkou dierky(aby sa cesto nevydulo) a pečieme na 190st. cca 12 minút.
Náš Tip: Takto pripravené formičky dáme na 30 minút do mrazničky, aby sa nám počas pečenia cesto v rúre neroztieklo.

Postup - krém
- Vajce, žĺtok, cukor a citrónovú šťavu dáme nad vodnú paru. Zľahka miešame 15 minút, až kým nám nevznikne hustý puding.
- Potom puding stiahneme z pary a primiešame studené maslo. Prikryjeme fóliou a dáme chladiť do chladničky.
- Upečené tartaletky naplníme vychladnutým krémom a dáme zapiecť na 5minut na 190st.do rúry.
Postup- bielkova pena
- Bielky s cukrom vymiešame nad parou a zohrejeme na 70 stupňov. Potom zmes dáme do robota a vymiešame na tuhý sneh. Trvá to približne 10minút aby sa cukor poriadne rozmiešal a vznikla nám hustá pena.
- Penu dáme na vrch tartaletky pomocou cukrárskeho vrecka s ľubovoľnou špičkou a nakoniec vrch flambujeme s flambovacou pištoľou.
Náš tip: Ak nemáte flambovaciu pištoľ, môžete namiestne toho vrch posypať domácim grilažom.
